Εθνικό & Καποδιστριακό
Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ειδικός Λογαριασμός
Κονδυλίων Έρευνας
Τμήμα Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού
Α’ Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής
Πανεπιστημίου Αθηνών
Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Η σημασία της σωστής διατροφής για τα παιδιά

Η διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη και την υγεία ενός παιδιού. Μια ανεπαρκής διατροφή είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε καθυστέρηση τόσο στη σωματική όσο και στη πνευματική ανάπτυξη του παιδιού, ενώ θα εξασθενίσει το ανοσοποιητικό του σύστημα και θα κάνει τον οργανισμό του περισσότερο ευάλωτο.

Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και γλυκά είναι αυτή που θα προκαλέσει την παχυσαρκία και όλα τα αρνητικά επακόλουθά της.

Οι ανάγκες ενός παιδιού για θρεπτικά συστατικά αλλάζουν σταθερά όσο μεγαλώνει και αναπτύσσεται, ανάλογα πάντα με το φύλο του, τις δραστηριότητές του και το ρυθμό ανάπτυξής του. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι να καταφέρουν οι γονείς να το μυήσουν στις αρχές της σωστής διατροφής, όσο πιο νωρίς γίνεται.

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, τα παιδιά αποκτούν τις διατροφικές τους συνήθειες από την ηλικία που αρχίζουν να καταναλώνουν στερεή τροφή.

Από τους γονείς εξαρτάται, λοιπόν, το να μάθει το παιδί, από τη νηπιακή ηλικία ακόμα, να αγαπά το σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό, να αποφεύγει τη ζάχαρη και το αλάτι, αλλά και όλα τα τυποποιημένα προϊόντα.


Οι αρχές της σωστής διατροφής

1) Ποικιλία

Η κατανάλωση τροφών από όλες τις ομάδες θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή λειτουργία του οργανισμού, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να εξασφαλιστεί η λήψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

2) Ισορροπία

Ισορροπημένη διατροφή είναι αυτή που παρέχει στον οργανισμό την ποικιλία των τροφών στις σωστές αναλογίες.

3) Μέτρο

Όταν η κατανάλωση ποικιλίας τροφών δεν συνοδεύεται από μέτρο, μπορεί να οδηγήσει μόνο σε αρνητικά αποτελέσματα (π.χ. παχυσαρκία, υπέρταση κλπ.).


Η πυραμίδα της σωστής διατροφής

 

Το ιδανικό πρωϊνό

Θα πρέπει να περιλαμβάνει μια μερίδα από κάθε μία από τις ακόλουθες ομάδες τροφίμων:

  • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα (χαμηλά σε λιπαρά)
  • Δημητριακά (κατά προτίμηση ολικής άλεσης)
  • Φρούτα (φρέσκα φρούτα ή φρέσκο-στιμμένους χυμούς χωρίς ζάχαρη)

 

Κυρίως  γεύματα

Θα πρέπει να περιλαμβάνουν ποικιλία τροφίμων στη σωστή ποσότητα:

 

 

Ενδιάμεσα σνακ

Μπορείτε να προτείνετε στα παιδιά σας:

  • Λαχανικά εποχής
  • Φρούτο ή φρουτοσαλάτα
  • Τοστ
  • Ξερά φρούτα και ξηροί καρποί (να αποφεύγονται σε μικρές ηλικίες)
  • Μπάρα δημητριακών
  • Γιαούρτι με φρούτο ή μέλι
  • Κουλούρι τύπου Θεσσαλονίκης

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Δραστηριότητες

Δείκτης Μάζας Σώματος

Ύψος
εκ
Βάρος
κιλά
 

Τι είπαν για μας

Διαβάστε τι είπαν για μας διάφοροι Φορείς, Ιατροί & Επιστήμονες Υγείας, οικογένειες και υποστηρικτές

Περισσότερα

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ Facebook Button Linkedin Button Twitter Button Instagram Button
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΣΠΑ 2007-2013
Με τη Συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Πράξη «Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία», (MIS 370545), υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΠ.ΑΝ.Α.Δ) 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από Εθνικούς Πόρους.